Tore Aspebo minns (Del 18)

I Soutujärvi hembygdsblad nr 4 2005 berättade Tore om sina upplevelser under sin militärtjänstgöring i Jägarskolan. Här följer fortsättningen.

 

Utbildningen vintertid gick ut på att ta sig fram i terrängen på skidor. Den förhatliga pulkan som var nerlastad med granatkastaren och annan utrustning skulle alltid dras med, dessutom tyngde ryggsäcken på ryggen. Allt detta bidrog till svårigheterna.

 

I februari blev vi förlagda i Abisko där vi vistades i en månad. Under samma tid hade repgubbarna invaderat Jägarskolan. Under vistelsen i Abisko drabbades jag av matförgiftning och blev inlagd i sjukbaracken där jag låg i en vecka och blev utskriven dagen före slutövningen.

 

Vinterfjällmarschen startade i Abisko. Granatkastaren och tältet tyngde förstås i pulkan förutom ryggsäcken. Det första tunga motlutet på 15 kilometer var stigningen upp till Lapporten. Därifrån gick det snabbt nerför till norra ändan av Rautasjärvi där vi låg i bivack den första natten.

 

Marschen fortsatte längs hela Rautasjärvi, järnvägen passerade vi vid Rensjön och fortsatte via Krokvik till Kurravaara där vi hade slutövningen. Där skulle våra ammunitionsförråd tömmas. Vi sköt övningsgranater med tre pjäser varvade med lysgranater. Det var ett öronbedövande dån och himlen lystes upp av briserande lysgranater. Hela vinterfjällmarschen varade i en vecka i strålande vårvinterväder. Trötta men glada jägare skidade hem till kasernen till en välförtjänt vila och avrustning. Muck den 16 mars 1956.

 

I nästa avsnitt är Tore tillbaka i det civila livet igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0