Tore Aspebo minns (Del 14)

Tore fortsätter - han var i mellansverige.

 

Det kom nämligen en apterare som var anställd av Domänverket. Han mätte och högg ett märke på kapstället på trädstammen med stockens längd skriven på en bläcka intill. Den siffran skulle huggaren skriva i stockänden efter kapningen. Vi var inte riktigt nöjda med det där med apteraren och dubbelarbetet men det hjälpte inte. Apteraren sa att, jag ser att ni kan aptera, men om jag låter er göra det så blir jag utan arbete.

 

Senare under arbetets gång kom det mer folk till laget och avverkningen. Det var både sjömän och diverse andra som hade hört vilka stora förtjänstmöjligheter som erbjöds, men dom var ovana med arbetet. Vid den här tiden fanns ännu inga motorsågar utan arbetet gjordes med timmersvans och huggyxa.

 

Vi passade också på att se oss om under helgerna. En helg åkte vi till södra Halland och besökte Halmstad vid Västerhavet. Samtidigt sökte vi också upp Alfred Orrmalm, som höll till i Simlångsdalen, 18 km in i landet från Halmstad. Där arbetade han som skogspraktikant i Tönnersjöhedens försökspark. En annan helg hälsade vi på hos Sixten Aspebo som för tillfället befann sig i Stockholm och studerade verkstadsteknik. Han hälsade senare på hos oss i Fjällvedens revir. Vi var ute mycket på kvällar och helger och cyklade runt om och besökte slott och herresäten.

 

Under mars då vi åkte ner fick vi uppleva våren med bara små snöfläckar kvar i skogen. Hemma var det ännu nästan vinter vid tillfället. Då vi åkte därifrån i slutet av april var det sommar och hemkomna fick vi uppleva våren på nytt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0